Сведенията са поместени в интернет страницата на централния областен съд на щата Калифорния в Лос Анджелис, пред който американският гражданин Джон Макарти се е съгласил да се признае за виновен, че умишлено не е обявил на данъчните власти в страната си, че притежава сметки в Ю Би Ес в Швейцария и в други страни. Макарти заявява, че е открил в офис на Ю Би Ес в Швейцария своя собствена сметка на името на компания в Хонгонг, в която превел над един милион долара от дейността си в Съединените щати, като "Ю Би Ес знаела за това".
Откриването на тази сметка станало с помощта на швейцарски адвокат, който му препоръчан от представители на Ю Би Ес. В съдебния документ е посочено също така, че други средства, притежавани от обвиняемия, били прехвърляни на други швейцарски сметки на Ю Би Ес от сметка, контролирана от Макарти в банка на Кайманските острови. При управлението на тази сметка на Кайманските острови обвиняемият бил съветван от представители на Ю Би Ес, които му обяснили, че много техни американски клиенти не обявяват доходите си, а просто ги скриват. Макарти признава също така, че между 2003 и 2008 година се е срещал лично или е разговарял по телефона и е поддържал връзка по имейл с представители на Ю Би Ес и швейцарския си адвокат, за да обсъжда сметките си в Ю Би Ес и управлението на средствата в тях.
В документа се казва, че швейцарският адвокат на Макарти го е уведомил, че ще основе на негово име фондация в Лихтенщайн, контролираща друга структура, например панамска или хонконгска компания, което ще създаде допълнителна бариера за защита на неговата самоличност. Правосъдните власти твърдят, че швейцарският адвокат многократно разубеждавал клиента си да прехвърля в други страни пари от сметките си в Ю Би Ес в Швейцария, предлагайки му, тъкмо обратното, след съгласуване с представители на Ю Би Ес, различни начини да изнася още средства от Съединените щати под носа на данъчните власти. Оповестяването на тези факти, уличаващи Ю Би Ес, става малко след постигнатото в сряда споразумение между американското правителство и швейцарската банка за уреждане на спора във връзка с обвиненията на Вашингтон, че банката е насърчавала американските си клиенти да укриват данъци. Споразумението целеше да бъде избегнат процесът, който трябваше да започне днес в Маями, щата Флорида, след многократно отлагане. Никакви подробности по споразумението не бяха оповестени, така че до този момент не се знае дали процесът ще започне или ще бъда отложен или отменен.