Бившият държавен секретар на Съединените щати Колин Пауъл почина на 84 години след усложнения от COVID-19.

"Генерал Колин Л. Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ и председател на Обединения щаб на щабовете, почина тази сутрин поради усложнения от Covid 19", съобщи семейство Пауъл във Facebook.

Близките му съобщават, че той е бил напълно ваксиниран.

"Искаме да благодарим на медицинския персонал от болница "Уолтър Рийд" за грижата им. Изгубихме забележителен и любящ съпруг, баща, дядо и велик американец", написаха от семейството. 

Първият чернокож държавен секретар на Съединените щати помогна за оформянето на основни посоки в американската външна политика в последните години на миналия и началото на този век.

"България винаги е била дясната ръка на САЩ в борбата с тероризма," заяви Колин Пауъл по време на посещението си в България през 2003 -та година.

Колин Лутър Пауъл е роден на 5 април 1937 г. От 2001 до 2005 г. той служи при президента Джордж Буш като 65-и държавен секретар на САЩ, първият афроамериканец, заемал тази позиция.

"Мисля, че това показва на света какво е възможно в тази страна", каза Пауъл за историческата му номинация за потвърждение в Сената.

"Това показва на свет: Следвайте нашия модел и след определен период от време от нашето начало, ако вярвате в ценностите, които поддържате, можете да видите нещата толкова чудодейни, колкото аз, седнал пред вас, за да получа одобрението ви."

Пауър бе и ръководител на началник-щабовете на САЩ. Зад гърба си имаше дълга кариера в армията, служил е и във Виетнам. Бе и първият чернокож съветник за националната сигурност - в края на президентството на Роналд Рейгън. Оглави щабовете по времето на следващия държавен глава, президента Джордж Хърбърт Уокър Буш. 

Неговата национална популярност се покачи след победата на коалицията, ръководена от САЩ по време на войната в Персийския залив, и за известно време в средата на 90-те години той беше смятан за водещ претендент да стане първият чернокож президент на Съединените щати.

Репутацията му обаче ще бъде опетнена завинаги, когато като първи държавен секретар на Джордж Буш-младши той даде неверни разузнавателни данни пред Организацията на обединените нации, за да се застъпи за войната в Ирак. На 5 февруари 2003 година, шест седмици преди инвазията в Ирак, Пауъл държи 76-минутна реч пред Съвета за сигурност на ООН, в която уверява света, че Саддам Хюсен притежава биологически и химически оръжия за масово унищожение. И че режимът в Багдад опитва да се сдобие и с ядрено оръжие. Няколко години по-късно самият Колин Пауъл определя тази реч като "позорно петно" в неговата кариера.

По-късно в обществения си живот Пауър се разочарова от десната политика на Републиканската партия и използва своя политически капитал, за да помогне за избирането на демократите в Белия дом, най-вече Барак Обама, първият чернокож президент. Неговата подкрепа през 2008 г.  даде значителен тласък за кандидатурата на Обама поради голямата популярност на Пауъл и славата му като един от най-видните и успешни чернокожи американци в обществения живот.