В съобщение в Туитър Тръмп заяви, че е наредил на министерството на вътрешната сигурност да засили още повече програмата за проверка на чужденците, желаещи да влязат в Съединените щати.

"Да бъдеш политически коректен е добре, но не и за това!", добави президентът, цитиран от световните агенции.

Тръмп е призовал за по-старателно проучване на кандидатите за Зелена карта.

Реакцията на президента идва, след като се разбра, че извършителят на нападението - 29-годишният узбекистанец Сейфуло Саипов е притежавал документ за постоянно пребиваване в САЩ, където е от 2010 г.

8 убити и 11 тежко ранени от Саипов >>

След атаката той беше прострелян, задържан и откаран в болница без опасност за живота.

В по-ранно изявление Тръмп нарече Саипов, "много болен и ненормален човек".

Няколко часа след атентата президентът заяви, че САЩ не трябва да позволяват на "Ислямска държава" да се завърне или да влезе в страната.

"Ние не трябва да позволим на ИД да се върне или да попадне на територията на САЩ, след като я разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!", написа Тръмп в Туитър.

"Изглежда, в Ню Йорк още един много болен и ненормален човек е извършил нападение. Правоохранителните органи следят внимателно ситуацията. НЕ В САЩ!" написа скоро след атаката Тръмп в Туитър.

Първата дама Мелания Тръмп също коментира нападението, като написа в Туитър, че сърцето й е разбито от случилото се в Ню Йорк.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио по-рано вчера нарече нападението "терористичен акт".