Българският евродепутат Евгени Кирилов взе участие в днешното събитие "Ден на добрата новина" в Брюксел, предаде БТА.

Представените проекти се осъществяват от граждански организации или частни лица в България и съдействат за професионално обучение на млади хора, развитие на туризма, социално подпомагане на хора в неравностойно положение, развитие на изкуството и занаятите.

В изказването си след представянето на проектите, Евгени Кирилов е заявил: "Искрено съм развълнуван от тази брилянтна инициатива, която е в пълно съзвучие с Европейската година на гражданите. Г-жа Чернота от много време работи с България и не е забравила нашата страна и след като напуска Европейската комисия."

Според него, тя е блестящ пример какво означава да обичаш България и дава пример за това и на самите нас.

Той сподели, че представените добри новини са източник на самочувствие и е особено вълнуващо бе да се чуе от д-р Барбара Пейдж Робъртс да използва "ние", когато говори за България и това, което тя прави.

Такова отношение ни насърчава да бъдем по-активни и чрез подобни дни на добрата новина за България да привлечем повече европейци да започнат да казват "ние".

Това не е пресилено, защото историческото, културно и природно богатство и наследство, което имаме е не само на България, то е общоевропейско, заяви г-н Кирилов.

Българският евродепутат благодари на всички за представените проекти и примери за добрите дела, които се случват в нашата страна.

В тази връзка заедно с неговия колега Андрей Ковачев ще се обърнат към всички български евродепутати с призив да подпомогнат тази инициатива в бъдеще, като очакват те да откликнат и помощта да бъде значителна.

Тази подкрепата няма да има политически нюанс, а ще цели да се даде възможност подобни събития за представяне на добри новини от България да могат отново да се състоят.

За евродепутата България заслужава повече, но без добри новини, които да излъчваме към външния свят страната ни ще остане в периферията. Тази инициатива трябва да ни мотивира и да не бъдем като чужденци в собствената си държава, а да помагаме нещата да се променят в положителна посока.

Перифразирайки Кенеди, искам да завърша, че не трябва да чакаме какво България ще направи за нас, а да помислим какво ние можем да направим за България", казал в заключение Евгени Кирилов.