Планът на Тереза Мей за търговските отношения след Брекзита затяга "колан на самоубиец" около Обединеното кралство, а детонаторът е връчен на Европейския съюз. Това заяви днес бившият британски външен министър Борис Джонсън, цитиран от Франс прес.

Потенциален кандидат за поста на консервативната премиерка, Джонсън тръшна през юли вратата на кабинета в знак на несъгласие с "плана Чекърс", предложен от Мей, който предвижда поддържането на тесни търговски връзки между кралството и ЕС след Брекзита, насрочен за 29 март.

С предложенията си министър-председателката разгневи привържениците на "чист и твърд" Брекзит, а лидерите на ЕС погледнаха скептично на този план, поставяйки под съмнение неговата жизнеспособност.

"Препасахме със самоубийствен колан британската конституция - и дадохме детонатора на Мишел Барние", главния преговарящ на ЕС за Брекзита, заявява Борис Джонсън в статия за "Мейл он сънди".

Той изразява съжаление, че Обединеното кралство се държи като "йес-мен" в отношенията с ЕС.

"До момента, на всеки етап от преговорите, Брюксел получава, каквото пожелае. Приехме графика на ЕС; приехме да дадем 39 милиарда лири, без да получим нищо в замяна", отбелязва бившият министър по повод цената на развода с общността.

"Сега, с предложението от Чекърс, сме готови да приемем техните правила - завинаги, - без правото да кажем и дума за тези правила", продължава той. "Това е унижение", смята Джонсън.

Същевременно той нарича "абсолютно неприемлив" плана, известен като "бекстоп" или "предпазна мрежа", предвиждащ британската провинция Северна Ирландия да остане в митническия съюз и в единния европейски пазар по липса на друго решение, което да възпрепятства след Брекзита възстановяването на контрола по границата с Ирландия - членка на ЕС.