Избраният за президент на САЩ Джо Байдън е готов да предложи поста посланик на страната във Великобритания на вдовицата на сенатора републиканец Джон Маккейн, починал през 2018 г. Това съобщи днес в. "Таймс", като се позова на източник от обкръжението на Байдън, предаде ТАСС.

Според източника Синди Маккейн ще получи посланическия пост в Лондон, "ако прояви интерес". Източникът на "Таймс" изтъква, че именно благодарение на вдовицата на сенатора Байдън е постигнал успех в щата Аризона, подкрепял само кандидат-президенти републиканци от 1952 г. насам с едно-единствено изключение, допълва БТА.

При тазгодишното гласуване Байдън получи в Аризона 49,4 на сто от гласовете на избирателите, а сегашният президент републиканец Доналд Тръмп - 49,1 на сто.

По време на кампанията Синди Маккейн изигра решаваща роля, като подкрепи в обръщение Байдън, като призна, че от 18-годишна възраст е гласувала само за републиканци. През последните години от живота си самият сенатор Маккейн въпреки тежкото си заболяване ожесточено критикуваше Тръмп и неговите инициативи, поддържайки междувременно приятелски връзки с Байдън.

66-годишната Синди Маккейн работи по многобройни благотворителни проекти и е собственик на компанията "Хенсли енд Ко" - един от най-големите дистрибутори на бира и други напитки в Аризона.

"Таймс" я нарича англофилка и пише, че тя има многобройни връзки във Великобритания, но може би й липсва достатъчен опит, за да заеме отговорната длъжност.

Като друг евентуален кандидат за поста посланик на САЩ в Лондон изданието посочва бившия посланик на Вашингтон в ЕС Антъни Гарднър, добавя ТАСС.