Това прогнозират европейски представители, цитирани от Ройтерс и БТА. Един от източниците смята, че четирите водещи гръцки банки - Националната банка на Гърция (National Bank of Greece), Юробанк (Eurobank), Пиреос (Piraeus) и Алфа банк (Alpha Bank) - може да бъдат сведени до едва-две, мярка, която несъмнено ще срещне сериозна съпротива в Атина, коментира Ройтерс.

Втори източник отбелязва, че макар сливанията на банки да са необходими, това може да се случи в дългосрочен план.

"Гръцката икономика е разрушена. Това означава, че банките се нуждаят от рестартиране", посочва първият източник, добавяйки, че се налагат спешни действия след какъвто и да било спасителен план между Атина и еврозоната.
Според източника има съвсем малко време и е нужно незабавно преструктуриране.

До този момент няма трусове в нашата банкова система, банките с гръцка собственост у нас са контролирани, коментира междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Ликвидността на Гърция гарантирана до понеделник

Парите в гръцките банкомати ще стигнат до вечерта на 13 юли, ликвидността на Гърция до понеделник е гарантирана, заяви председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели, цитирана от ТАСС и гръцкото издание нюз.ин.

Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник. Банките ще снабдяват банкоматите с банкноти през всички дни дотогава. Относно сигурността на спестяванията на гръцките граждани няма никакви проблеми, нито сега, нито ще има в бъдеще“, заяви Кацели. 

Лука Кацели каза, че досега въпрос за "подстрижка" не е бил поставян, като изрази мнение, че колкото по-бързо и по-нормално заработи банковата система в страната, толкова по-малка е вероятността от "подстрижка" на банковите депозити.
 
В случай, че се постигне споразумение с кредиторите, от вторник банките ще предоставят повече услуги и постепенно ситуацията ще се нормализира. Въпрос от техническо естество е дали този процес ще продължи два или три дни, допълни Лука Кацели.

Банкова ваканция до 13-и

Заместник-министърката на финансите на Гърция Надя Валавани подписа указ, с който удължава банковата ваканция до 10 юли включително. Дотогава ще остане в сила и ограничението да могат да се теглят само по 60 евро дневно от банкомати. Формално това означава, че банките ще останат затворени най-малко до 13 юли. 

Остава в сила ограничението да могат да се теглят само по 60 евро на ден от банкомати. Нови огромни опашки от пенсионери се извиха пред банките, след като финансовото министерство вдигна лимита и постанови да се дават на гише по още 120 евро на пенсионерите без банкови карти.

Вижте снимки >>

Правителството нареди на 29 юни на банките да затворят, след като се провалиха преговорите по международната помощ за Гърция и на 30 юни изтече срокът на спасителната програма за страната. Действието на указа, който вече бе удължен веднъж, трябваше да приключи вчера.