Бабата на тийнейджъра, чието убийство от полицай във вторник отприщи вълна от насилие във Франция, отправи призив по телевизията за успокояване на обстановката, предаде Франс прес.

В събота срещу неделя страната преживя петата си поредна нощ на размирици след гибелта на 17-годишния Наел. "На хората, които чупят, им казвам: спрете! Не трошете витрините, училищата и автобусите! Спрете, майки се качват на автобусите, майки ходят навън", призова жената, която се представя само с първото си име - Надя, в ефира на телевизия Бе Еф Ем Те Ве.

Стотици хора бяха задържани през петата поредна нощ на вълнения във Франция, след като убитият в Нантер тийнейджър бе погребан вчера в същото предградие на столицата Париж. По данни от рано тази сутрин са били извършени общо 719 ареста.

45 000 полицаи и жандармеристи са мобилизирани във Франция за поредна нощ за овладяване на безредиците, предаде Франс прес. Сътрудници на френския министър на вътрешните работи Жералд Дарманен уточниха, че той е дал инструкции на силите за сигурност да бъдат твърди и да задържат нарушителите възможно най-бързо.

Президентът Еманюел Макрон отложи официалната си визита в Германия, която трябваше да започне тази вечер, за да се справи с кризата.

Германия наблюдава "с безпокойство" безредиците във Франция

Германия наблюдава "с безпокойство" размириците във Франция, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс и Франс прес. В интервю за телевизионния канал А Ер Де (ARD) Шолц изрази надежда френските власти да овладеят бързо ситуацията.

"Не очаквам Франция да стане нестабилна, въпреки че (телевизионните) кадри, разбира се, са много тревожни", каза той.

Президентът Еванюел Макрон отложи официалната си визита в Германия, което трябваше да започне тази вечер, за да се справи с кризата.

Снимка: БТА/AП

Иран: Франция да сложи край на жестокото отношение към собственото си население

Иран призова френското правителство да "сложи край на жестокото отношение" към собственото си население и да "покаже сдържаност" в кризата, причинена от смъртта на младеж, убит от полицай, предаде Франс прес.

"Препоръчваме на френското правителство и полиция да обърнат внимание на исканията на протестиращите, като същевременно проявят сдържаност и избягват каквото и да е насилие", написа говорителят на иранското външно министерство Насер Канани в Туитър.

"Френското правителство трябва да сложи край на жестокото отношение към собственото си население, като зачита принципите на човешкото достойнство, свободата на изразяване и правото на гражданите да демонстрират мирно", отбеляза говорителят.

По думите му, "дискриминационното отношение към мигрантските общности и избягването на коригирането на лошото отношение спрямо тях от някои европейски страни създадоха неблагоприятни условия за европейските граждани, включително във Франция".

Снимка: БТА/AП

Освен това иранското външно министерство призова иранците да избягват "пътувания по несъществени причини до Франция в контекста на настоящата криза".

Иранските медии отделят голямо внимание на вълната от насилие, предизвикана в много градове във Франция от смъртта на 17-годишния Наел, убит от полицай във вторник в Нантер по време на пътна проверка.

Иранските власти остро разкритикуваха солидарността на европейските страни с протестното движение, което обхвана Иран през есента след смъртта на младата иранка от кюрдски произход Махса Амини, арестувана за неспазване на твърде строгите правила за обличане, наложени на жените в Иран.

На 14 октомври Канани осъди "намесата" на президента Еманюел Макрон, който изрази подкрепата си за демонстрантите. "Изненадващо е, че Франция осъжда иранските сили за сигурност, които трябваше да се справят с "участници в размирици и бунтовници", каза говорителят.

Стотици хора бяха убити, а хиляди арестувани по време на това протестно движение в Иран, посочва АФП.