"Азербайджан играе ключова роля за диверсификацията на енергийните източници за Източна и Централна Европа. Затова подкрепяме този проект. Добрият политически диалог е доказателство за добрите отношения във всички сфери.
Също така има възможност за развитие на други инфраструктурни проекти", каза Радев в началото на разговора си с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Проектът „Южен газов коридор” включва строителството на система от газопроводи TANAP-TAP от азербайджанското находище "Шан Дениз" през Грузия, Турция, Гърция, Албания до Южна Италия. По него се планира доставянето на 6 милиарда куб. метра в Турция и 10 млрд. куб. метра до Европа. България също ще се включи в проекта с газопреносна връзка с Турция, а вече са договорени 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан.

Илхам Алиев също подчерта, че е е важно да се подобри сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. По думите му България е член на Южния газов коридор, който ще свързва двете страни.

"Това е един голям транснационален газов проект и финансовият елемент на този проект е 40 млрд. долара. В проекта участват седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България", подчерта Алиев.

По думите му, когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще позволи да се отворят нови хоризонти за сътрудничеството между двете страни.

Българският президент наблегна и на изграждането на директната въздушна линия между София и Баку, защото това допринесе за развитието на отношенията между двете страни на всички нива.

"Добра новина е откриването на директна въздушна линия между Баку и София и то от 1 януари следващата година", подчерта българският президент. Той допълни, че това съвпада с Българското председателство на ЕС и че България потвърждава подкрепата си към Азербайджан за новото всеобхватно споразумение с ЕС.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев увери, че ще се обменят още идеи за подобряване на сътрудничеството между двете страни.
"Имаме добри политически и икономически отношения, по в областта на икономиката има още много потенциал за развитие", добави Илхам Алиев, цитиран от БТА. Той каза още, че България е много близък на Азербайджан партньор и приятелска страна.

Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще започне експлоатацията на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс. Илхам Алиев се надява България да вземе активно участие в този проект, защото страните, които са по протежението на тази линия, ще получат допълнителни възможности. Той коментира още, че е важно двете страни да си сътрудничат в сферата на селското стопанство и образованието.