Съпругата на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски си е купила луксозен пентхаус за по-малко от половината пазарна цена от магната Александър Буряк, сочат данни от имуществена декларация, цитирани от Ройтерс.

Зеленски (41 г.) е комик и тв звезда без политически опит, който спечели президентските избори на 21 април като личност извън богатия елит, който доминира политиката и бизнеса в Украйна.

Но сделката с апартамента в луксозния комплекс "Император" в Ялта, Крим, сочи, че семейството на Зеленски се е облагодетелствало от сделка с член на същия този заможен елит.

Нито Зеленски, нито Буряк - продавачът на апартамента според документите, са коментирали сделката.

Олена Зеленска (40 г.) е сценаристка в студиото "Квартал 95", което създава сериала "Слуга на народа", в който съпругът ѝ играе президента на Украйна. Тя купила имота за 163 893 долара през април 2013 г., година преди анексирането на полуострова от Русия, според декларацията за доходи и имущество, попълнена от съпруга ѝ.

Цената на квадратен метър е 1263 долара, докато обяви за апартаменти в комплекса от 2012 г. варират между 3500 и 4000 долара за квадратен метър.