Организацията на Ал Каида в Северна Африка - "Ал Каида в ислямски Магреб" (АКИМ) потвърди смъртта на бившия си лидер, алжиреца Абделмалек Друкдел, убит от френските сили в Северно Мали през юни след седемгодишно преследване, и обяви, че е избрала нов лидер на негово място, съобщи американската агенция SITE Intelligence Group, специализирана в наблюдение на джихадистките групировки, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Във видеозапис вчера организацията показа за първи път неговото тяло и обяви, че друг алжирец, Абу Убайда Юсеф ал Анаби, известен също като Шейх Муджахид Язид Мубарак, е избран за негов наследник.

Според американския мозъчен тръст СЕП Counter Extremism Project този бивш член на алжирската "Салафистка група за проповед и борба", включена в черния списък на САЩ на международните терористи от септември 2015 г., е също така ръководител на медийния клон на АКИМ и редовно се е появявал в нейни видеозаписи. Във вчерашното видео групировката потвърди и "екзекуцията" на швейцарска мисионерка, задържана като заложник в Сахел, като приписа смъртта й на опит на "френските кръстоносци" да я освободят. Беатрис Щьокли, мисионерка от Базел, работила в Тимбукту в Мали, бе отвлечена през 2016 г. През октомври бе съобщено, че е убита от ислямистите.

Във вярност към АКИМ се заклеха няколко джихадистки гурпировки, активни в Сахел, обединени от 2017 г. в Група за подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM). В Сахел са разположени над 5000 френски военни в рамките на антиджихадистката операция Бархан.