Американският президент Доналд Тръмп обяви в четвъртък, че при антитерористична операция на САЩ в Йемен е бил убит лидерът на Ал Каида на Арабския полуостров (АИАП) Касим ар Рими, съобщи Ройтерс.

"Под ръководството на Ар Рими АИАП извърши изключителни насилия срещу цивилни в Йемен и се опитваше да провежда и вдъхновява многобройни нападения срещу Съединените щати и нашите сили", казва Тръмп в изявление.

Американският президент не уточни как е бил убит Ар Рими, но според непотвърдени сведения от Йемен през последните дни терористът е бил убит при въздушен удар с дрон в Мариб.

Съединените щати смятат АИАП за едно от най-смъртоносните крила на Ал Каида.

Асошиейтед прес припомня, че Ар Рими пое отговорността за стрелбата в американската военноморска база в Пенсакола през декември миналата година, при която саудитски военен на обучение в САЩ уби трима американски моряци.

В началото на февруари стана известно, че Американските въоръжени сили са атакували позициите в Йемен на терористичната групировка "Ал Кайда на Арабския полуостров". Ударът бе насочен от един от лидерите ѝ - Касим ар-Райми.

По-рано Държавният департамент обяви награда до 10 милиона долара за информация, която да помогне за намирането на бойците като част от програмата "Награди за справедливост".

Дейността на Ал Кайда в Йемен заплашва ключов съюзник на САЩ в региона - Саудитска Арабия.