Земетресение с магнитуд от 4,6 по скалата на Рихтер е било регистрирано тази сутрин в морето край гръцкия остров Крит, съобщи АНА-МПА.

Трусът е станал в 8,57 часа сутринта. Според сведенията на гръцкия институт по геодинамика епицентърът му е бил в морето на 49 километра северозападно от остров Касос и на 357 километра югоизточно от столицата Атина.

Не се съобщава за пострадали хора и материални щети.

Ефтимис Лекас, професор по приложна геология и борба с природните катастрофи, декан на катедрата по геология и екология на Атинския университет, съобщи, че трусът е усетен в Касос, Карпатос и Крит, но той не предизвиква особено безпокойство.

"Това са малки разломи в по-широката зона, които не са свързани с голяма сеизмична зона", каза Лекас.

Вчера беше регистриран по-силен трус край Крит с магнитуд от 5,1 по Рихтер.  Той бе усетен по високите етажи на сградите в столицата Никозия, като някои жители излязоха на улиците. Епицентърът беше на 53 километра югоизточно от Лимасол на дълбочина от 10 километра. Гърция се намира в една от най-активните сеизмични зони в света и земетресенията са често срещани, но смъртните случаи и големите щети са рядкост.