Столът на председателя на Камарата на представителите на САЩ остана празен за трети пореден ден, след като лидерът на Републиканската партията Кевин Маккарти отново не успя спечели достатъчно гласове, съобщиха Би Би Си и АП.

Маккарти загуби седмия, осмия, а след това и историческите девети, десети и единадесети кръг от гласуването. Въпреки бурните протести на демократите, републиканците гласуваха за отлагане на заседанието, така че вотът ще продължи и днес.

"Очевидно обичам да влизам в историята", заяви Маккарти без видимо притеснение.

Неуспешните вотове в Камарата на представителите парализираха правителството на САЩ - ситуация, невиждана от ерата преди Гражданската война, коментират световните агенции. От 1860 г., когато профсъюзът на Съединените щати се бори по въпроса за робството, долната камара на Конгреса не е гласувала толкова много пъти за избор на председател. Тогава са били необходими 44 вота.

Сега група от 20 твърдолинейни републиканци отказват да дадат на Маккарти необходимите 218 гласа. "Бунтовниците" са скептични към консервативната добросъвестност на калифорнийския конгресмен, въпреки одобрението му от бившия президент Доналд Тръмп.

Един от тях - Ралф Норман от Южна Каролина, каза пред Би Би Си, че просто не вярва на Кевин Маккарти.

Безпрецедентната ситуация накара и президента Джо Байдън да призове конгресмените от ръководената от републиканците Камара на представителите на представителите да "се съвземат", като заяви в сряда, че хаотичният сблъсък за определяне на лидер на Камарата се отразява зле на САЩ.