Япония отбелязва днес 13 години от опустошителното земетресение и цунами, които засегнаха североизточните райони на страната и доведоха до смъртта на над 22 000 души, предизвиквайки най-тежкото ядрено бедствие в света след аварията в Чернобил през 1986 г., предаде Киодо, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

На 11 март 2011 г., 14.46 часа местно време, земетресението с магнитуд 9 по Рихтер предизвика цунами, което удари северните крайбрежни градове в префектурите Ивате, Мияги и Фукушима. Цунамито, което достигна 15 метра (50 фута) в някои райони,  удари и атомната централа, разрушавайки нейните системи за захранване и охлаждане на горивото и причинявайки стопяване на реактори № 1, 2 и 3.

Атомната електроцентрала Fukushima Daiichi във Фукушима, Северна Япония, на 24 август 2023 г., малко след като нейният оператор Tokyo Electric Power Company Holdings TEPCO започна да изпуска първата си партида пречистена радиоактивна вода в Тихия океан

Снимка: АР/БТА

Водородните експлозии причиниха масово изтичане на радиация и замърсяване в района. Операторът, Токийската електрическа компания, твърди, че цунамито не е могло да бъде предвидено. Правителствени и независими разследвания и някои съдебни решения заявиха, че инцидентът е резултат от човешка грешка, небрежност към безопасността, слаб надзор от страна на регулаторите и тайно споразумение.

Говорител на Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO) показва снимки, заснети от роботизирана сонда в един от трите разтопени реактора в разрушената от цунами атомна електроцентрала Фукушима, по време на пресконференция в централата на TEPCO в Токио, на 4 април 2023 г.

Снимка: АР/БТА

Оттогава Япония въведе по-строги стандарти за безопасност и в един момент премина към постепенно спиране на ядрената енергия. Правителството на премиера Фумио Кишида промени тази политика и ускори рестартирането на работещи реактори, за да запази ядрената енергия като основен източник на енергийни доставки на Япония, припомня АФП.

Въпреки че възстановяването на най-сериозно засегнатите от земетресението напредна през следващите години, животът на близо 29 000 души, които не могат да се завърнат в домовете си, все още не се е нормализирал, а усилията за почистване на ядрения комплекс "Фукушима-1" се очаква да продължат десетилетия.

Снимка: Скрийншот

През 2022 г. правителството спря да организира възпоменателни церемонии в Токио, а общините в засегнатите райони вече провеждат такива прояви в по-малък мащаб. Японският министър-председател Фумио Кишида ще присъства днес на церемонията, организирана от префектура Фукушима.

По последни данни на Националната полицейска агенция, публикувани в петък, броят на жертвите на бедствието е 15 900 души, а 2520 души все още са в неизвестност към края на февруари. По-голямата част от смъртните случаи и случаите на изчезнали лица са в префектурите Мияги, Фукушима и Ивате. По данни на Агенцията за възстановяване към декември миналата година смъртните случаи, свързани с бедствието, като например от болести или предизвикани от стрес самоубийства, са били 3802

Хората спазват минута мълчание в 14:46 ч., в момента, в който земетресението удари Иваки, префектура Фукушима, северна Япония, понеделник, 11 март 2024 г.

Снимка: АР/БТА