Вчера депутатите от управляващата Демократично-либерална партия гласуваха два закона, според които ДДС върху основните храни ще бъде намален на 5 на сто, а пенсиите над 2000 леи ще бъдат облагани с данък, предаде БТА.
Досега данък от 16% се удържаше на пенсиите над 1000 леи.

"Ние...гласуваме, ние не мислим", пише по темата вестник "Журналул национал" и цитира казаното от държавния секретар в земеделското министерство Адриан Ръдулеску, че депутатите от управляващата партия не са знаели за какво гласуват, когато са решили намаляването на данъка. Според него данъкът не може да бъде намаляван, защото това нарушава спогодбата с Международния валутен фонд.
"Това гласуване е парламентарна грешка. Не са знаели за какво гласуват. ДДС няма как да остане така, от 5 на сто, защото това нарушава споразумението с МВФ", каза Ръделеску.

Следващата стъпка е проектозаконите да бъдат изпратени на президента Траян Бъсеску, за да бъдат обнародвани и да влязат в сила.
Законът, който предвижда намаляване на ДДС върху хляба, месото, млякото, олиото и захарта, е бил гласуван включително и от министъра на финансите Георге Яломицяну и от министъра на труда Йоан Ботиш, които са били в пленарна зала по това време, пише вестник "Съптъмъна финанчиара". Попитан защо е гласувал в полза на закона, финансовият министър каза, че гласуването ми е било "грешка".
Вестник "Евениментул зилей" подчертава, че макар двата закона да са смятани от режима Бок-Бъсеску за неприемливи, министърът на труда е заявил, че щом са приети от депутатите, законите трябва да бъдат приложени от изпълнителната власт.
Депутатите от ДЛП сега разчитат президентът Траян Бъсеску да ги спаси и да върне обратно в парламента одобрените закони, отбелязва вестник "Гъндул" и допълва, че позицията на коалиционния партньор на демократ-либералите - тази на партията на етническите унгарци, е изненадваща, защото депутатите от тази партия твърдят, че не са гласували "погрешка" в полза на законите, а са знаели какво правят.