САЩ настояват ЕС да предприеме такава мярка. На срещата си в Толедо, Испания, вътрешните министри на 27-те обаче отложиха взимането на решение с мотива, че не са обсъдили достатъчно въпроса.

"Тази тема не е била предмет на дебат. Очакваме доклади на Европейската комисия за ефективността за последиците за здравето и за личната неприкосновеност от тези скенери", обобщи испанският министър на вътрешните работи Алфредо Перес Рубалкаба, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

Той уточни, че съюзът ще вземе своето решение след представянето на докладите. Рубалкаба направи това изявление на съвместна пресконференция с американския министър на вътрешната сигурност Джанет Наполитано, която дойде в Толедо, за да убеди своите европейски колеги в необходимостта от инсталиране на скенери по летищата.

Наполитано подчерта, че има спешна нужда да бъде увеличена сигурността на въздушния транспорт в света след неуспешния опит на млад нигериец да взриви навръх Коледа американски самолет, изпълняващ полет от Амстердам до Детройт. Носените от Умар Фарук Абдулмуталаб експлозиви не били открити при проверката му на летището и само нескопосаността на атентатора спаси живота на пътниците и членовете на екипажа.

"Ал Кайда използва най-добрите си мозъци, за да нарушава въздушната сигурност, ние не трябва да падаме по-долу", предупреди американският министър на вътрешната сигурност. Тя подчерта, че САЩ не отправят произволни искания, а че "ние всички имаме общ интерес да подобрим сигурността на въздушния транспорт". "Ние не искаме непременно уеднаквен подход в Европейския съюз", допълни Наполитано.

Великобритания и Холандия вече обявиха намерението си да инсталират скенери на международните си летища, отбелязва Франс прес. Франция и Италия първо ще изпробват тази технология и още няколко държави членки на ЕС ще последват техния пример.
Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер съобщи в Толедо, че е възможно страната му да вземе през лятото решение за употребата на скенери. Той обаче формулира три условия за въвеждането на тази технология: ефективност, липса на рискове за човешкото здраве и спазване на личната неприкосновеност.
"Вярвам, че въпросите, свързани с личната неприкосновеност, са уредени по-добре с еволюцията на тази технология", заяви по този повод Джанет Наполитано.

Междувременно заради бомбена заплаха беше отклонен полет на "Американ еъруейз" от Ню Йорк за Луисвил в щата Кентъки. Тя обаче се оказа фалшива, съобщи Ройтерс, като се позовава на полицията във Филаделфия, където кацна самолетът.
Пътник на борда на самолета помислил за взривно устройство амулети, които религиозни евреи привързват за китките си и челото си по време на сутрешната молитва (филактерии), уточнил говорител на полицията. Няма арестувани, нито повдигнати обвинения във връзка с инцидента.
По-рано днес телевизия Ен Би Си съобщи, като се позовава на Федералното управление на гражданската авиация, че пътник бил задържан във Филаделфия след бомбена заплаха на борда на самолета.