Служители на ФБР издавали разрешенията впоследствие, за да оправдаят действията си. Практиката била прекратена през 2006 г. и никога не засягала съдържанието на разговорите. Предприети са стъпки да не се допускат подобни случаи в бъдеще, заявил говорител на ФБР пред Ройтерс. Представители на Бюрото потвърдили, че доклад на генералния инспектор на министерството на правосъдието по-късно този месец ще съдържа извода, че контратерористите не са спазвали процедурата за защита на гражданските права.

Главният юридически съветник на ФБР Валъри Капрони в интервю за вестника признала,че технически ФБР е нарушило закона на неприкосновеността на електронните комуникации Electronic Communications Privacy Act. Тя подчертала обаче, че директорът Робърт Мълър не е знаел за проблемите до разследването на генералния инспектор, започнало в средата на 2006 г.

Никой служител на Бюрото не е използвал неофициални методи, за да получи телефонни разпечатки, по други причини, освен законните интереси на следствието, добавя тя.

Преди два дни се разбра и за друг гаф на ФБР - снимката на реален испански политик била използвана за направата на реален фоторобот на Осама Бин Ладен. Потърпевшият се закани да съди САЩ. (Виж линка долу)

У нас МВР поиска мобилните и интернет оператори да предоставят до 2 часа поисканите от компетентните органи трафични данни, като се отказа от искането да има достъп до тези данни чрез интерфейс. Тепърва предстои гласуването на закона.