Вчера от Google обявиха, че може да прекратят дейността си в Китай заради хакерски атаки към електронната поща на дисиденти. От компанията смятат, че целта на атаките е било проникване в GMail-пощите на китайски правозащитници.

"Затова Google ще обсъди с властите в Китай по-нататъшната си дейност в страната", бе цитиран да казва говорител на компанията в Сан Франциско. Оказа се обаче, че сред засегнатите от хакерските атаки са и други големи фирми, сред които има и понед един концерн от индустрията за въоръжаване, информира американското списание "Wired“. Хакерите са успели да достигнат до важни кодове на различни програми.

Хакерската атаката през декември наподобява опитът за пробив през лятото на 2009 година, да се проникне в системата за сигурност на програмата "Adobe Reader", както и да се достигне до компютърните данни на около 100 американски технологични фирми.

Междувременно Китай вече реагира на отправените заплахи на интернет търсачката Google, че ще се оттегли от пазара на страната. Външно министерство заяви, че интернет компаниите могат да извършват свободно своя бизнес, стига да е съобразен със закона. Идните седмици предстоят тежки преговори между правителството и компанията.