Въпреки нарушените комуникации на острова жената успяла да изпрати съобщение до Отава, на близо 3000 км разстояние, съобщи БТА. То било прехвърлено към канадски дипломати в Хаити, които веднага осигурили помощ. От пресслужбата на канадския външен министър Лорънс Канон съобщиха, че жената е в безопасност, без да споменават подробности.

Междувременно американският държавен секретар Хилари Клинтън обяви, че жертвите на опустошителното земетресение в Хаити са десетки хиляди. Точната им бройка обаче засега не може да бъде уточнена.
Хаитянският премиер Жан-Макс Белрив предположи вчера, че броят на жертвите при станалото във вторник земетресение може да надхвърли 100 хиляди.

Според прогнози на Червения кръст от днес броят на жертвите при земетресението в Хаити е между 45 хиляди и 50 хиляди. Представител на Червения кръст допълни, че 3 милиона души са засегнати от труса - ранени са или са останали без дом.
"Никой не знае с точност, никой не може да потвърди числа", подчерта в същото време служителят на Червения кръст.

Хиляди хаитяни прекараха втора нощ на улицата след разрушителното земетресение, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на Би Би Си. Спасителните дейности по изваждане на затрупани хора и на трупове не прекъсват нито за минута. Те са затруднени от липсата на подемна техника, като голяма част от спасителите използват подръчни средства.

Журналисти от Би Би Си на място определят ситуацията в столицата Порт-о-Пренс като ужасяваща, предаде и БТА.
Сградата на летището в Порт-о-Пренс е понесла щети. Излитанията и кацанията на самолети обаче продължават и онези, които могат да си позволят да напуснат Хаити, го правят, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Като превръщат пикапи в линейки и врати в носилки, хаитяните си помагат взаимно и оказват помощ на пострадалите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато помощта, от която жителите на страната отчаяно се нуждаят, започва да пристига от цял свят.

Израел изпраща 220-членен екип от спасители и медици, за да помогне на пострадалите, съобщи израелското министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Бангладеш, която сама често става жертва на природни бедствия, реши днес да изпрати лекари в Хаити, предаде още германската информационна агенция.

Над 100 служители на ООН в карибската държава все още се водят за изчезнали. Това съобщи говорителка на световната организация в Женева, цитирана от Франс прес. По последни официални данни 16 служители на ООН в Хаити са загинали и 56 са били ранени при земетресението.

Американският президент Барак Обама съобщи днес, че ще деблокира незабавно 100 милиона долара помощ за Хаити. Една от най-големите спасителни операции в нашата най-нова история се насочва към Хаити, подчерта Обама. Той уточни, че помощта за най-бедната държава на американския континент ще се увеличи през годината.