При земния трус с магнитуд 7 са разрушени президентският дворец, парламентът, главният затвор, катедралата, болници, училища и хиляди домове. Не е ясно още колко хора са затрупани под развалините.

"Трудно е да се прецени с точност броят на жертвите. Много сгради се срутиха. Мисля, че загиналите са 100 000 души. Дано да не е така, защото се надявам, че хората са имали време да излязат. Обаче толкова много сгради и цели квартали са разрушени, а в някои квартали не се вижда никой, та не знам къде са всички тези хора", заяви премиерът на Хаити Жан-Макс Белрив пред телевизия Си Ен Ен.

По-рано президентът на страната Рене Превал каза, че вероятно са загинали хиляди души. Общото събрание на ООН ще проведе днес извънредно заседание заради земетресението в Хаити, предаде ИТАР-ТАСС. За положението на островната държава ще говори генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун.

Трусът разруши и централата на мисията на ООН в Хаити. За безследно изчезнали се смятат стотина сътрудници на световната организация.ООН заяви, че над 100 души се водят за безследно изчезнали в развалините на представителството на световната организация в Хаити. Сред тях се предполага, че е и ръководителят на мисията, тунезиецът Хеди Анаби, предаде Асошиейгед прес. Неясна е съдбата и на близо 40 служители на ООН в Хаити, намирали се по време на силното земетресение в други сгради.