Мъжът разработил автоматично устройство за светена вода, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Устройството, използвано в градчето Каприано Бриоско, северно от Милано, функционира като автоматичния дозатор за течен сапун в обществените тоалетни. Хората, ходещи на църква, поставят ръката си под сензорното устройство и машината започва да разпръсква светена вода.
"Това е нещо непознато до този момент. Първоначално хората бяха шокирани от тази технологична иновация, но изглежда я посрещат с голям ентусиазъм и радост. Католиците, влизащи и излизащи от църквите, обикновено потапят ръцете си в съдове със светена вода, предварително осветена от свещеник, и се прекръстват. Но страховете от заразяване с вируса H1N1 накараха много хора в Италия, където до този момент са загинали 15 души заради свинския грип, да не потапят ръцете си в съдовете със светена вода.
Ново изследване, извършено от специалисти от мексиканския Институт за социална сигурност и публикувано в научното списание "Лансент", показва, че младите хора по-често се заразяват с вируса на новия грип А (H1N1), но че възрастните по-често умират в случай на подобна зараза, предоха световните агенции, цитирани от БТА.
Изследването е направено на базата на проучване на медицинските картони на над 63 000 мексиканци, показали симптомите на новия грипен вирус и посетили болнични заведения в Мексико в периода април-юли тази година. В 11 процента от тези случаи е ставало дума действително за зараза с новия грипен щам. 56 процента от тези случаи били на хора между 10 и 39 години. Много по-малък бил процентът сред по-възрастните хора.
При пациентите над 70 години обаче процентът на смъртни случаи, причинени от новия грип, бил 10,3, докато при хората между 20-29 години - едва 0,9, се посочва в изследването. Рискът от зараза с новия грипен щам освен това бил с 35 процента по-малък при хората, които предходните години са се ваксинирали срещу сезонен грип, установили още мексиканските учени.
Същевременно Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обявиха, че жертвите на новия грип в страната може да са 4000, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА. Досега официално се говореше за над 1000 починали, от които 129 деца. Новите цифри отразяват и данните за смъртните случаи, причинени от странични усложнения, до които е довела заразата с новия грипен вирус, сред които бактериални инфекции и пневмония.