Почти 2500 семейства били принудени да се скрият във временни убежища. Властите препоръчват евакуация на още 1000 семейства, които живеят в стари сгради или в ниски местности. Стотици училища отмениха учебните занятия.
В Япония са анулирани общо над 300 въздушни полета, частично е спряно движението по скоростните автомобилни и железопътни магистрали. Според телевизия Ен Ейч Кей, анулираните полети са 330, а може да бъдат отменени и други. Има данни за автомобили, залети от придошли води в ниски места или избутани от пороите в океана, съобщи Нюзру.
В радиус 220 километра от центъра на тайфуна скоростта на вятъра е минимум 25 метра в секунда, а понякога стига до 45 м/сек., посочва ИТАР-ТАСС. Нюзру информира за ветрове със скорост 50 метра в секунда. Центърът на тропическия циклон е в района на префектурата Фукусима северно от Токио. Валежите достигат 80 литра на квадратен метър за един час. Вълните по тихоокеанското крайбрежие на остров Хоншу са високи от 6 до 9 метра.
Обществената телевизия в Япония съобщи, че един мъж е загинал, след като мотопедът му бил ударен от паднало дърво, 18 души са ранени и близо 9000 са евакуирани, предадоха по-рано осведомителните агенции. Телевизиите показаха също повредени къщи на островите Окинава и Кюшу. Властите предупредиха за опасност от наводнения и свлачища. Според Нюзру, пострадали са 9 от общо 47 префектури в Япония.
Създаден е специален екип, който събира данни за щетите и ще ръководи евентуални спасителни операции. След силни ветрове и пороен дъжд през цялата нощ и през първата половина от деня в Токио вече е слънчево, макар и все още ветровито. Според местните синоптици, тайфунът Мелор постепенно губи силата си. Очаква се тази вечер да се измести извън основната територия от Японския архипелаг и да продължи по крайбрежието, като засегне и остров Хокайдо.