Капитан Сотир Филевски, на 23 г., който е и собственик на потъналия кораб, е в ареста за 30 дни по решение на съдия-следовател, предаде АФП, като цитира говорителя на полицията в Охрид Стефан Димовски. След корабокрушението той бе за кратко в болница, а след това разпитан от следовател.
Македонското министерство на здравеопазването уточни, че състоянието на двама ранени при инцидента български граждани, които още са в болница в Охрид, е задоволително, предаде БГНЕС.
Македонското министерство на вътрешните работи е повдигнало обвинение срещу Сотир Филевски и срещу помощник капитана Влатко Юстинияноски за“тежки нарушения на безопасността на хората при транспорт“.
Няколко полицейски екипа са продължили и в неделя огледа на мястото, предаде БТА. Освен полицаи на брега, които не допускат да се стига с лодки до мястото на потъналия кораб, в езерото имало и служители на реда със специализирана екипировка. Неофициално полицаите заявиха, че се очакват освен македонски и международни водолазни екипи, които ще направят оглед на потъналия кораб.
Мястото, където "Илинден" е потънал, е оградено с оранжеви шамандури. От пристанищната администрация в Охрид (т. нар. капитания) обясниха, че днес не могат да дават никаква официална информация. Освен това били подчинени на македонското Министерство на транспорта и съобщенията.
Както още вчера стана ясно, инцидентът с кораба "Илинден" стана на 300-400 метра от плажа на къмпинга "Елешец". Гости на къмпинга също са се включили в спасителната акция.