Президентът Георги Първанов обеща до часове след завръщането си от Охрид да предаде на главния прокурор снимков материал от подводното обследване на потъналия кораб „Илинден“.
Задържан е собственикът на кораба "Илинден", каза президентът Георги Първанов късно снощи пред журналисти на летището в Охрид, цитиран от БТА. Държавният глава допълни, че видеозапис от работата на водолазните екипи, които първи са се гмурнали след потъването на кораба, ще бъде донесен в България. Записът ще бъде предоставен на главния прокурор, с когото Първанов вече е разговарял. България също ще изпрати в Македония следователи, които ще работят по разкриването на причините за инцидента.
По думите на президента една от основните причини за трагедията е скъсаното въже, свързващо щурвала и руля (кормилното перо) на кораба. Друга основна причина е претоварването на кораба с 10 души над допустимото.
Македонският президент Георге Иванов е уверил Първанов, че македонската страна и български експерти ще правят разследване за причините за инцидента, както и съвместна аутопсия на загиналите. 
Двама съдебни лекари заминават днес за Македония, за да помогнат на македонските власти при съдебно-медицинските експертизи на 15-те загинали. Аутопсиите обаче могат да се забавят няколко дни.
Междувременно, след трагичния инцидент в Охридското езеро министърът на транспорта на Македония Миле Янакиевски подаде оставка. След като присъства на спасителната операция, Янакиевски заяви, че оставката му е морален акт на съпричастност и отговорност.