Британка цигуларка свири Summertime на Джордж Гершуин и песен на Хулио Иглесиас, докато хирурзи отстраняват тумор в мозъка ѝ в болницата на "Кингс колидж". Кадри от необичайната медицинска интервенция, направена на 53-годишната Дагмар Търнър от остров Уайт, бяха разпространени дни, след като тя е извършена успешно.

Да се държат будни пациентите при такива операции е метод, който се използва - целта е да се проверява в реално време дали не е засегнат важен мозъчен център. В болницата се правят около 400 подобни операции, често с извеждане на пациента от упойка, за да е буден по време на манипулациите, се казва в официално съобщение.

Туморът на цигуларката е бил в зона, която контролира фините движения на лявата ѝ ръка. Затова на проф. Кеюмарс Ашкан му хрумва идеята тя да свири, докато я оперират, защото именно тази ръка се използва за прецизни движения и натиск с пръсти по грифа. Любопитното е, че самият хирург е добър пианист и има образователна степен по музика.

Затова, за да избегне щети при сложната интервенция, той моли Търнър да използва 40-годишната си страст към цигулката.

"За пръв път правя операция, докато пациентът свири. Премахнахме над 90% от тумора, включително всички места, които подозираме, че действат агресивно към околните тъкани, а в същото време запазихме пълната функционалност на лявата ѝ ръка", казва проф. Ашкан, който е консултант по неврохирургия в университетската болница в Лондон.

Диагнозата е поставена на цигуларката още през 2013 г., след като припаднала по време на изпълнение на Симфоничния оркестър на острова. Миналата година обаче лекарите установили, че туморът продължава да расте и да става агресивен, затова се наложила операция. Само три дни след процедурата Дагмар Търнър е изписана. Тя се възстановява вкъщи, но е наблюдавана от местни лекари.

"Мисълта, че може да загубя способността си да свиря, беше ужасяваща, но проф. Ашкан разбра безпокойството ми. Той е екипът му планираха по свой начин операцията, от картографирането на мозъка ми до нужното за свиренето положение на тялото ми", каза цигуларката.

Скрийншот: YouTube/ABC News