Хиляди любители на птиците се събират в северния сръбски град Кикинда всяка зима, за да видят една от най-големите популации на горски ушати сови, съобщава Ройтерс.

Но малкият град, намиращ се до границата с Румъния, в момента е във вниманието на социалните медии по друга причина: протест заради статуя, целяща да го рекламира като град на совите, която според някои прилича повече на фалос, отколкото на сова.

Протестиращите казват, че удължената форма на керамичната статуя и минималистичните черти изглеждат неприлично и настояват да бъде премахната.

"Фройд сигурно би казал нещо за статуята, много прилича на фалос", казва един от протестиращите в публикация във Фейсбук.

"Сега всеки ще се подиграва на Кикинда", пише в друг пост във Фейсбук. "Тази статуя представлява нещо много мъжествено, но не сова", коментира друг потребител в Туитър.

Местният скулптор Йован Блат, който е направил статуята, не беше открит за коментар. Миналата седмица той каза за белградския вестник "Вечерне новости", че е готов да направи статуя с друга форма.

Местните власти отказаха коментар.

Желко Бодрожич, главен редактор на местен вестник, заяви, че статуята ще остане на мястото си. "С цялата тази шумотевица около нея, по някакъв начин тя също се превръща в символ на града", посочи той.

Запаленият наблюдател на птиците Драган Симич заяви, че не се интересува от статуята.

"Кикинда сега е известна заради совите си из цяла Европа, дори в цял свят. Любителите на птици са много активни, многобройни и лоялни туристи", казва той.