Специалистите на руската компания "Кардиотехника" и Института по теоретична и експериментална биофизика на Руската академия на науките са създали имплант, който функционира като сърдечна клапа, но не се износва и не изисква приемане на лекарства, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци. Това съобщава ТАСС, като се позовава на медийния център на Националната технологична инициативна платформа (НТИ).

Компанията "Кардиотехника" съвместно с Института по теоретична и експериментална биофизика на Руската академия на науките създаде изкуствена клапа за сърцето, която не изисква прием на лекарства след имплантация и може да обслужва пациента през целия му живот. Разработката бе подкрепена от работната група на Националната технологична инициатива HealthNet, а авторите ще получат безвъзмездна помощ за развитието на проекта. Все още няма такова устройство в Русия и по света ", коментираха от медийния център на платформата НТИ.

Биоклапата се състои от стент, специална синтетична обвивка и биоматериал. Последният действа като един вид матрица, която се попълва от клетките на пациента. Това позволява да се създаде структура от жива тъкан, която, за разлика от изкуствените аналози, няма да изисква антикоагуланти за предотвратяване на тромбоза.

Образецът също не страда от износване, както се случва при съществуващите импланти, които излизат от строя - търпят промени или повреди, в рамките на 6-12 години от имплантирането.

"Такава биологична клапа може да се имплантира на всяка възраст. Според авторите клапата ще бъде "лична"за пациента, а качеството на живот след операцията ще се върне на нивото, когато пациентът е бил здрав. Имплантът е успешно тестван на щандове, симулиращи работата на сърцето," съобщиха пред ТАСС от медийния център.

В някои случаи пациенти с ревматична треска, ендокардит, аортна дисекация или аневризма, фиброза на клапаните и други заболявания се нуждаят от подмяна на аортните или митралните сърдечни клапи.