На 21 януари 1924 година умира една от най-противоречивите личности на 20 век - Владимир Улянов - Ленин. Той е едва на 54 години, но заболявания и наследствена обремененост, както и стресовата ситуация около вземането на властта в Русия и създаването на СССР водят до неговата кончина. Историческият резултат от тази смърт е изкачването на Сталин до върха в новата държава и установяването на личната му власт.

Споровете около името на Ленин не са приключили и днес. Мавзолеят, в който е изложено тялото му в Москва остава непокътнат въпреки промените във властта и разпада на съветската империя.

Последните часове на "вожда на световния пролетариат" са описани подробно от един от лекуващите го тогава лекари - Виктор Осипов.

"На 20 януари Ленин се събуди изнемощял, нямаше апетит, настроението му бе вяло, затова остана в леглото почти през целия ден", спомня си лекарят

Някои конспиративни теории в Русия и до днес обявяват, че съветският лидер е бил отровен. Така писателката Елена Лермоло пише в спомените си, че личният готвач на Ленин Гаврил Волков й е споделил тази тайна. Според готвача, когато занесъл закуската на вожда на 20 януари в леглото, той не можел да говори, но му дал бележка, на която пишело :" Гаврилушка, аз съм отровен, предупреди Троцки". Готвачът обаче се уплашил и не казал на никого за бележката.

На 21 януари Ленин отново се събудил силно отпаднал, но вече ставало ясно ,че смъртта му е близо. Още преди това да се случи, най-близките му съратници се събрали да делят властта. Трима били най-близо до нея - Григорий Зиновиев, Лев Каменев и Йосиф Сталин. Както знаем от историята, победителят Сталин не прощава на другите двама това, че са били претенденти за първото място в партията и държавата. Той елиминира и смятаният за наследник на Ленин - Лев Троцки, който по онова време е военен министър на съветите.

Владимир Ленин умира от инсулт, това е официалната версия. До 21 януари 1924 година той преживява два мозъчни инсулта, но третият го довършва. Решението тялото му да бъде балсамирано е взето още, докато той е жив - през 1923 година. За съхранение на балсамираното му тяло е изграден и мавзолеят на Червения площад.