Галинган е най-важният празник в Бали. Празник в чест на създателя на Вселената (Ида Санг Хианг Уди) и духовете на почитаните предци и де празнува днес.

Фестивалът символизира победата на доброто (Дхарма) над злото (Адхарма) и насърчава местните да покажат своята благодарност към създателя и предците.

Още снимки вижте тук>>>

Галинган се чества два пъти годишно в 210-дневния цикъл на балийския календар и отбелязва времето на годината, когато духовете на предците посещават Земята.

По време на празника местните изпълняват ритуали, които са предназначени да посрещат и забавляват връщащите се духове.

Семействата предлагат великолепни угощения с храна, обилно декорирани с цветя, на древните духове, изразявайки благодарност и надежди за защита.

Снимка: gettyimages

В целият остров израстват високи бамбукови стълбове, наречени "penjor" - обикновено са украсени с плодове, кокосови листа и цветя, като са разположени вдясно от всеки вход на жилището. На всяка порта ще откриете и малък бамбуков олтар, създаден специално за празниците.

Три дни преди Галунган ("Penyekeban") семействата започват подготовката си за празника.

"Penyekeban" буквално означава "денят, който да се покрие", тъй като това е денят, в който зелените банани се покриват в огромни глинени съдове, за да ускорят процеса на зреене.

Два дни преди Галунган се правят торти. Тези цветни торти от пържено оризово тесто могат да се видят на всеки селски пазар.

Един ден преди Галунган ("Пенампахан") или ден за клане - тогава се убиват жертвените животни, които ще отидат в храма или олтара.

На самия ден на Галунга местните се молят в храмовете и правят своите предложения на духовете. Жените носят дарове на главите си, а мъжете носят палмови листа.

Галинган е най-важният празник в Бали

Снимка: БТА/AP

Ден след Галунган хората посещават своите роднини и най-близките си приятели.

На десетия ден след Галунган се отбелязва краят на празника и се смята, че това е денят, в който духовете се издигат отново към небето. На този ден балинейците правят специални ястия от жълт ориз.