Преди 120 години младоженците Атанас и Злата получават скъп сватбен дар - кошер.

Век по-късно техният правнук Митко се жени за американката с китайски корени Джен и приказката се повтаря отново. Този път подаръкът е цял пчелин.

За да последва примера, младото семейство заменя Калифорния и доходоносна кариера с работата по пчелите.

Димитър е софтуерен инженер и специалист по киберсигурност. Съпругата му Джен пък е маркетинг директор. Днес обаче и двамата са пчелари в карловското село Соколица. 

"Пчелинът е подарък - символичен - от моите родители. Но аз видях възможност да вкарам баланс и да не стоя постоянно пред компютъра", разказва младоженецът пред БНТ. 

Съпругата му допълва, че тя първа е решила да напусне работата си в Калифорния - около половин година преди Митко, и започнала да се учи от местен пчелар. 

"Първото, което научих е да продавам мед. Да, научих се да продавам мед преди да се науча да отглеждам пчели. Учех се да проверявам дали пчелата майка е здрава, а жената, за която работех имаше седем пчелина", допълва американката.

Преди пандемията младото семейство възнамерявало да отвори собствен магазин за мед и пчелни продукти в пловдивския арт квартал Капана, но заради обстоятелствата залага на онлайн търговията. Димитър и Джен разработват и иновативни продукти като пчелен мед с лют китайски пипер. Освен това помагат на други пчелари със съвети и информация как да кандидатстват за субсидии.