Моделът "Мартин Д-35" е изложен в музея от 2013 г., предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА. Китарата беше дарена от блус китариста Робърт Джонсън, но месеци след това колекционерът Лари Мос от щата Тенеси се свърза с музея, като каза, че той е собственик по право и дарителят не нямал правото да я подарява.

Ръководството на музея поиска да реши въпроса в съда. Вчера съдията постанови, че Лари Мос никога не е притежавал законно музикалния инструмент, не го е купувал и не е предприемал правни действия по време на 3-годишния период, в който е чакал да го получи.

Елвис Пресли е свирил на инструмента по време на турнето си през 1977 г. и го е дал повреден на фен в Сейнт Питърсбърг, Флорида. Кралят на рокендрола умира шест месеца след това.

"Въодушевени сме от решението на съда. Развълнувани сме, че ще задържи инструмента в националния Музикален музей за удоволствие на нашите бъдещи посетители. Най-подходящи сме за опазването и физическото съхранение на китарата. Тя е във възможно най-добрите ръце", каза директорът на музея Кливланд Джонсън.