Големи заглавия на филмовите студия ще могат да се гледат онлайн и то, не година след премиерата им, а месец след завършването на снимките! Блокбастъри, естествено първо ще са достъпни само за САЩ и по-конкретно за потребителите на онлайн услугата Netflix, пише в. New York Times, цитиран от Вести.Ру.

По договор Netflix ще получи легални права от септември да предлага хитовите заглавия в интернет, на базата на мащабно сътрудничество, подкрепено от трите студиа и платеният кабелен канал Epix. Условията по споразумението предвиждат излъчването на филми с HD с разделителна способност, дори преди те да са излезли на DVD. Интересното е, че Epix има собствени онлайн услуги, но не са така масово популярни както Netflix.

Стартът на новото поточното холивудско кино засега е малко ограничен, те ще бъдат показвани с 90-дневно забавяне от премиерата за филмите по Epix. Сделката, която според слуховете достигнала цена от 1 млрд. долара за лицензионни споразувения, безспорно е изгодна и за двете старни - Холивуд получава нова публика сред хората, които активно използват нови технологии, а Netflix ще обогати каталога си, с нови филми!

Пазарни анализатори предполагат, че ексклузивните права вероятно бъдат за кратко и скоро и други доставчици на съдържание ще се включат в онлайн разпространението на продукцията на Lionsgate, MGM и Paramount. Netflix, обаче се също се стремят да обхванат по-голяма дял от аудиторията и вече имат подписан договор с Warner Brothers - филмите на студиото също са достъпни онлайн, само месец след излизането им на DVD.

Холивуд започва да променя стратегията на борбата си с разпространението на пиратски филми в интернет, пише вестник New York Times, тъй като досега тя е напълно безполезна. И търси достъпна алтернатива - удобна и евтина на свалянето на новите филми от торент-тракерите.