Откритите пространства на висока надморска височина в чилийската пустиня Атакама, където ярки звезди пронизват мастилено черното небе, са като магнит за професионални и любители астрономи, предаде Ройтерс.

В северната пустиня са привлечени сериозни инвестиции в телескопи през последните години. В Чили са половината от астрономическите обсерватории на света.

Под заплахата от светлинно замърсяване в резултат от разширяването и развитието на градовете, природозащитници в страната започват битка да опазят тъмнината на нощното небе.

Кристобал де ла Маса, ръководител на чилийската агенция за защита на околната среда, каза пред Ройтерс, че службата подготвя съдебни искове срещу компании, които заобикалят ограниченията и замърсяват небето с изкуствена "студена светлина", която помрачава яркостта на звездите и планетите.

Регулаторът вече е завел дела срещу търговските компании "Сенкосуд", "Тотус" и срещу корпоративната сграда на компанията-собственик на мина Ескондида - най-голямата медодобивна мина в света.

Де ла Маса казва, че трите компании надвишават ограниченията за светлинни емисии и добавя, че се готвят искове и срещу други фирми. Правителството подготвя и списък с райони, които се нуждаят от специална защита за намаляване на светлинното замърсяване. Комисия от шестима експерти трябва да изготви списъка до края на годината.

"Атакама е уникална природна лаборатория, която се нуждае от защита заради научната си ценност", каза Гийермо Бланк, председател на фондация "Небе за Чили", обединяваща обсерваториите в региона. Сред тях е и АЛМА, с чиято помощ неотдавна бяха открити възможни следи от живот на Венера. Бланк казва, че светлинното замърсяване вече е поразило в някои райони до 10 на сто от видимостта в нощното небе.

Учените дават пример с Южна Калифорния, където слабо регулираният растеж на градовете спря добрата видимост към звездите и отблъсна астрономите в началото на двадесети век.