Българският алпинист Атанас Скатов покори без кислород и шерпи шестия по височина връх на планетата Чо Ойю (8188 метра). Изкачването е продължило 13 часа.

Скатов и още десетина алпинисти са изчаквали няколко дни на втория височинен лагер под върха заради ураганни ветрове и температура от минус 35 градуса.

Това бе първият опит на българина да изкачи осемхилядник без изкуствен кислород и без помощта на шерпи.

До момента Атанас Скатов е изкачил 7 от 14-те осемхилядника на планетата.

Предстои Скатов, когато се върне в базовия лагер, да ще реши дали на продължи за трети път към най-високия връх на планетата Еверест.

Българският алпинист е първият веган, стъпил на Еверест.

Спасителите атакуват Шиша Пангма

Междувременно издирването на алпиниста Боян Петров продължава. Китайските спасители, които го издирват, са потеглили към връх Шиша Пангма. По-рано съпругата на българина призова спасителите да не рискуват живота си и да не изкачват върха, а да търсят в по-ниските райони, където има шанс българският алпинист да е оцелял, ако е успял да се укрие.

Тази сутрин китайските спасители са претърсили района около последния височинен лагер под връх Шиша Пангма. И са открили само предмети от стари експедиции. Следи от Боян Петров няма. До момента не е открита и палатката му, потвърдиха пред БНР от екипа на алпиниста, който е в неизвестност от 3 май. Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят заради безопасността на спасителите, които ще са по склона.