Този път той ще изкачва първо връх Чо Ойю - шести по височина от Хималайската корона (8188 метра). Намира се на границата между Непал и Тибет и в превод от санскрит означава Тюркоазената планина. За пръв път е изкачен на 19 октомври 1954 година. Намерението на Скатов е да го покори този път солово и без употреба на изкуствен кислород. Чо Ойю се намира само на 20 километра от връх Еверест по въздух.

"Ще е грехота да съм под Еверест и да не го изкача. Това беше първия ми осемхилядник и любим мой връх. Да се намираш на покрива на света е невероятно чувство", заяви алпинистът.

2017-а година беше най-успешната му до момента, в която Скатов успя да изкачи връх Лхотце (8516м) и връх Еверест (8848м) за 5 дни и 12 часа, както и дни след това да стане първият българин, успял да завърши проекта за изкачване на седемте континентални първенци на планетата, известен като "SEVEN SUMMITS" с покоряването на връх Денали в Северна Америка.

В случай на успех връх Еверест ще бъде изкачен от алпиниста за трети път, след като вече го е качвал и по южния (от Непал) и по северния (от Тибет) му ръб. Различното в това изкачване ще бъде опитът му да го изкачи солово (без шерп) и без употреба на изкуствен кислород.

"След 6 осемхилядника и опит в повече от 15 експедиции за 5 години се считам подготвен да качвам сам и без помощта на шерп и изкуствен кислород. Всяка година си поставям все по-високи цели, защото искам да изследвам границите на човешките възможности без консумация на животинска храна при екстремни условия. Аз започнах да се занимавам с алпинизъм едва преди пет години и за разлика от колегите алпинисти с 15-20 годишен стаж и с режим на хранене, който включва обилна консумация на месо, не можех веднага да започна да катеря без кислород и шерп. Намирам се в много добра форма и съм готов за това предизвикателство", обясни решението си за поредното качване на връх Еверест Скатов.

Ще го придружават група от четирима туристи, с които ще достигнат до базовия лагер под Еверест.

Изкачването на връх Чо Ойю е част от втория проект на Атанас Скатов за изкачване на 14-те осемхилядника без консумация на животинска храна, който той започна през есента на 2015 година с покоряването на връх Манаслу (8163).

През 2016 година той успя да изкачи и върховете Анапурна (8091) и Макалу (8463). Миналата година добави към актива си и връх Лхотце (8516) и за втори път връх Еверест.

Дни преди да замине Атанас Скатов представи пред софийската публика и тази на още 10 града в страната втората си книга "Манаслу" -част от поредицата "Над 8000 метра", от която до края на годината се очаква да излязат още две книги. В тях, придружени с богат снимков материал, алпинистът разказва за организацията и провеждането на експедициите си до осемхилядниците.