Проверката на "Чистота Искър" е установила изключително сериозни нарушения. По тази причина аз лично съм я изпратила на прокуратурата, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по време на заседание на Столичния общински съвет /СОС/ във връзка с възложената от нея проверка на дружеството.

Фандъкова уточни, че в края на миналата година е бил получен много сериозен сигнал, който е бил предаден на компетентните органите за проверка. По думите й проверяващите са установили и други нарушения.

"Става дума за всякакви нарушения - по отношение на кадровия подбор, сключване на договори, превъзлагане на дейности, макар и неофициално, което дружеството няма право да прави. Става дума не само за отпадъците - но и за рекултивация на депата", добави кметът на София. Срокът на проверката е била за 3 години.

Зам.-председателят на СОС и общински съветник от групата на БСП Милка Христова коментира, че даването на случая с "Чистота Искър" на прокуратурата не означава, че случаят е засекретен и общинските съветниците нямат право на информация какво се случва с това дружество. Тя попита как са се допуснали тези изключително лоши управленски практики. Според нея те са свързани с неправомерно сключване на договори, директното източване на дружеството и конфликт на интереси.

"Тези въпроси не могат да бъдат предмет само на прокуратурата", посочи Христова и настоя колегите й да се запознаят с този доклад, защото няма гаранции, че тези лоши практики не продължават.

До проверката на столичното общинско дружество "Чистота Искър" се стигна след като от групата на БСП в Общинския съвет на София поискаха разяснения защо "Чистота Искър" е сключвало договори за наем на техника в размер на 12 милиона лева за 2018 г. с фирми, една от които Грийн Партнърс на Румен Гайтански - Вълка.

Последва освобоождаването на шефа на "Чистота Искър" Юлиян Методиев като на негово място в момента е Стефан Пейков.

"Чистота Искър" отговаря за почистването на районите "Красно село", "Красна Поляна" и "Люлин". Като идеята на администрацията е до 2020-а година почистването и сметосъбирането на цяла София да се поеме от общинското дружеството.