Изпълнителният директор на столичното общинско дружество "Чистота Искър" Юлиян Методиев е отстранен от длъжност заради нарушения при управлението на дружеството, съобщиха за Дарик от Столичната община.

Решението е взето в хода на проверката за дейността на дружеството, която започна след като от групата на БСП в Общинския съвет на София поискаха разяснения защо "Чистота Искър" е сключвало договори за наем на техника в размер на 12 милиона лева с фирми, една от които Грийн Партнърс на Румен Гайтански - Вълка.

Юлиан Михайлов беше отстранен в началото на годината и на негово място в момента е Стефан Пейков, припомнят от общината.

Според финансовият отчет на Общинското дружество "Чистота Искър" за 2018-а година разходите на "Чистота Искър" за външни услуги са в размер на 12 милиона и 100 хиляди лева. Защо голяма част от тях са отишли за наем на техника от фирма Грийн Партнърс, собственост на шумно отстранения от почистването на София преди 12 години бизнесмен Румен Гайтански Вълка? Това попита общинският съветник от БСП Милка Христова в Столичния общински съвет преди седмица.

Започналата проверка на Столичната община показва, че такива договори са сключвани и че има "съществени пропуски в управлението на дружеството", които са довели и до отстраняването на изпълнителния му директор Юлиян Методиев. "Чистота Искър" отговаря за почистването на районите "Красно село", "Красна Поляна" и "Люлин". Като идеята на администрацията е до 2020-а година почистването и сметосъбирането на цяла София да се поеме от общинското дружеството.

Резултатите от проверката на "Чистота Искър ще бъдат предадени на компетентните институции, съобщават още от Общината.