700 допълнителни места ще бъдат осигурени за децата в яслена група в София. Столичният общински съвет прие от 20 на 23 да се увеличи броят на децата, стига да има възможност за това. По преценка на директорите ще бъдат обявени свободни места, съобщи Тодор Чобанов, зам. кмет по култура и образование.

"Ако има ниска средномесечна посещаемост, която е факт в много яслени групи при нас, тогава да има възможност за приемане на до три деца допълнително, което най-вероятно в София ще означава около 700 деца допълнително приети. Разбира се, това не означава, че във всяка яслена група ще бъдат разкрити, но при повечето детски градини персоналът е разчетен за максимално натоварване. Квадратурата е разчетена за големи групи, така че няма проблем, ако има средно ниска месечна посещаемост, да вървим към приемане на до три деца допълнително. Това е норматив на Министерството на образованието, припомням. Ние просто го въвеждаме в общинския регламент", коментира заместник-кметът.

Промяната се прави заради недостиг на места в яслите.

По време на дебатите на днешното заседание на Столичния общински съвет Чобанов посочи, че в София през 2019 г. ще бъдат изградени 15 детски градини.  Седем от сградите са започнати да се сторят още през 2018 г. За последните десетина години 92 детски градини и ясли са пуснати в експлоатация, каза още заместник-кметът.

Нови варианти за прием

Чобанов коментира и правилата за прием в детски градини и ясли. Има варианти с по-голяма тежест на постоянния в сравнение с настоящия адрес, има варианти с изискване, за да се счита въобще настоящият адрес като точка за предимство, да бъде възникнал най-малко две години преди кандидатстването, поясни той.

Заместник-кметът отбеляза, че ще разгледат всички варианти и ще изберат най-работещия за обществото. По думите му дискусионен въпрос е къде да попаднат точките, свързани с приема на братя и сестри - дали в социалната група критерии, или в т.нар. основен списък. Ще се направят различни разигравания така, че да се постигне целта - да се приеме второто дете при първото, коментира той.

Получили сме уверение от МОН, че по системата за прием в първи клас се работи и са осигурени средства, надяваме се на ранен старт с тестове, каза в отговор на репортерски въпрос заместник-кметът. Далечната цел е до няколко години всичко в образованието, от детската градина до края на училищното образование, да се прави през един акаунт на единна платформа.