Одобриха допълнителни места в яслите в София

С приетите промени ще се отворят около 700 места, посочи зам.-кметът Тодор Чобанов

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Зам. Кметът дали може рационално да коментира темата - защо детските заведения по "местоживеене", което възнамеряват да направят първостепенен фактор са пълни догоре и без възможност за разширение. Предните години, с които толкова много се хвалят отворените заведения с по няколко групи и много свободни места са по околните села, където нито заинтересованите имат предимство (поради местоживеене), нито им е удобно пътуването.

Няма ли да има предимство за тези деца дето не са чак толкова мургави по рождение и не говорят цигански?

Абе гербаджии , направете ги 30 и проблемът е решен за десетилетия без строителство на нови ясли .Просто ги наречете бройлери.Похарчихте 2.7 млд за нищо , но за най - ценното -децата нямате пари , престъпници1

23 деца трябва да имат поне 3 учителки

Да се помисли и за тези деца които са приети в ясли и градини , а после цала година уж болни и само заемат места и носят бележки. Не посещаваш 3 месеца отписват те, явно бабите на село могат да си те гледат.

На децата се гледа като на бройка. А къде остава въпросът с качеството на грижата? Какво е това 30 деца в група - ужас някакъв. Затова се принудихме да плащаме за частна ясла, но като дойде второто дете и щяхме да фалираме да плащаме само за ясла. Изнесохме се от държавата. Сега малкото ми дете ходи на ясла и са 10 в групата с 3 учителки. Извеждат ги при всякакво време дори и да вали 2 пъти на ден. При 30 деца, как учителят ще има време да ги облече, изведе и т.н.

И сигурно плащаш 60 лева?

Яко. Вместо да строим ясли за децата, просто ще направим групите по-големи. Умно! Всъщност в градините вече е направено - групите са ОФИЦИАЛНО от по 30 деца, някъде стигат и над 35. Това детска градина ли е, затвор ли е - не знам. Един възпитател и един помощник-възпитател на 30 деца - дори не можем да си представим какъв живот водят дечицата ни. Дето уж са приоритет номер едно.

Нови градини се строят с пари. парите идват от данъци. българинът не обича да плаща, обича да получава. Без промяна във финансовата политика за детските градини, това ще е положението. За качество се плаща! За разни финтифлюшки го разбирате, за децата си не!

Напротив, много добре го разбираме, че става с пари. Затова си плащаме данъците чинно и съвестно. Само че има 24 милиона за малоумния ремонт на графа, ама пари за градини няма, м? Има 12 милиона за цветенца и лаленца, ама пари за увеличаване на субсидията на градините няма. Та? Ние ли сме проблема тука?

ами в детската градина таксата е 60 лева, а допълнително даваме още 60-70 за допълнителни занимания. Ако направят таксата 200 лева, не че няма да мога да я плащам, ама ако и още 200 ще трябва да се дават за "допълнителни дейности" вече идва малко множко. И пак ще се намерят социално слаби, за които общината ще плаща.. Не си мислете, че детските градини и яслите карат само на таксите от родителите. Прочее когато го записвахме детето през "системата" бяха отворени места за 30 деца, но в момента списъчният състав е 33, от които повече от 25 не съм виждал да посещават детското заведение. Не съм експерт и не знам помещенията за колко деца са оразмерени.