Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да издаде заповед за премахване на незаконния строеж "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". За това настояха от инициативния комитет "Лозенец" на пресконференция в БТА.

Ако това не се случи през следващата седмица организираме протест, съобщи Никола Вапцаров от инициативния комитет.

Той каза, че днес по казуса се провежда среща между началника на ДНСК Деляна Панайотова и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Вапцаров припомни, че вече има констатация от страна на държавата в лицето на ДНСК, че строителството е извършено незаконно. Причината е, че строителното разрешение е изтекло през 2017 г. Големият проблем по думите на Вапцаров е, че действието на строителството е незаконно поради изтеклото строително разрешение. Сградата обаче вече е построена и затова ДНСК трябва да издаде нова заповед за премахване на незаконния строеж. Това е тяхно правомощие по закон и няма нужда някой да те сезира, обясни Вапцаров.

Преди няколко дни стана ясно, че инвеститорите в "Златен век" са близо до продажбата на готови ателиета. От екипа на главния архитект на София Здравко Здравков потвърдиха пред в. "Сега" че е издадено удостоверение за степен на завършеност на строежа на 11 октомври. Издаването на удостоверение за завършен груб строеж дава право на инвеститорите да продават цялата сграда или завършени самостоятелни обекти в нея вместо право на строеж.

Сагата със сградата "Златен век" продължава вече няколко години. През юни 2021 г. тогавашният началник на ДНСК Влади Калинов спря строежа на сградата поради изтекло през 2020 г. разрешение за строеж. От фирма "Артекс" обжалваха в съда и през юли т.г. Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - София град, с което разрешението за строеж на фирмата е валидно до 2024 г.

Борис Милчев и Никола Вапцаров от Инициативен комитет "Лозенец" и общински съветници в Столичния общински съвет

Снимка: БТА