Летище София посрещна днес 7-милионния рекорден пътник с полет от Тел Авив на авиокомпанията El Al, чийто самолет кацна малко след 10.25 часа на Терминал 2. Късметлийката беше Вики Алмок, която всяка година идва два пъти до България, защото има роднини тук и по думите й обича страната ни заради красивата природа и вкусната храна. Тя получи огромен букет и плакет на юбилеен пътник от Летище София, които и поднесе лично изпълнителният директор Владимир Рапонджиев, съобщиха от пресслужбата на летището.

След Коледните и в навечерието на Новогодишните празници най-голямото международно летище у нас отбелязва своя рекорд за година. Само за месец ноември тази година през летище София преминаха над 522 хиляди пътника, което е ръст с 7, 25 на сто спрямо периода на миналата година, отбелязаха от ръководството. А на днешния ден пристигна 7-милионният.

"Зад този рекорд се крие много работа на летищния оператор, от страна колегите от РВД, от "Наземно обслужване", от Митницата, от Гранична полиция и всички останали служби, с които заедно обработваме пътниците, за да се чувстват комфортно, преминавайки през Летище София и за бързото обслужване на техните багажи", отбеляза Владимир Рапонджиев.

"Седем милиона - нито е много, нито е малко. Летище София смело поглежда към следващата граница от 8 милиона пътници. Привличането на по-голям пътнически и товарен трафик е една от основните цели на ръководството на летище София и за нейното постигане се работи целогодишно", коментира още Рапонджиев.

Изпълнителният директор пожела на всички успешна 2020 година и "на добър час".

От тази година на Летище София оперират 22 авиокомпании и пътниците им могат да достигнат до 57 дестинации. Четири от тях са нови - до Щутгард, Дюселдорф, Марсилия и Ийст Мидланд. Има и две нови авиокомпании.

Празникът на Летище София беше отбелязан под музикалния съпровод на солисти от Оркестъра за народна музика на БНР с ръководител Димитър Христов и деца от танцово-фолклорен състав.