От днес новата е-услуга за смяна на адресна регистрация вече е изцяло интегрирана със системата за плащане на Министерството на електронното управление (МЕУ). С това пилотната фаза приключва и смело мога да заявя, че завършихме един успешен проект в партньорство с фондация Bloomberg Philanthropies. Всички райони вече работят успешно със системата и реално обслужват гражданите много по-бързо от двудневния срок, пише на своята страница във Фейсбук заместник-кметът по дигитализация на Столичната община Генчо Керезов.

Той благодари за доверието на кмета Йорданка Фандъкова, за силната подкрепа към проекта в Столичния общински съвет, които освободиха от плащане гражданите за времето на пилотната фаза, районните кметове и администрации, които демонстрираха готовност за трансформация и воля за ползване на иновации, съвместния екип Innovative Sofia и "Зелена София", които координираха и управляваха целия процес за интеграцията.

Сега целта е да надградим системата така, че да може да поддържа и други електронни услуги, така че постепенно да я превърнем в единно електронно гише за обслужване на гражданите изцяло през мобилен телефон, пише още Керезов.

Той допълва, че за съжаление, с решение на Министерския съвет от вчера, 3,5 милиона лева, които бяха предназначени за съвместен проект с МЕУ за автоматизиране на административния ход на общински услуги, няма да бъдат предоставени. Пренасочени са за други нужди. В рамките на проекта щяхме да разработим инструмент, който всички общини щяха да могат да ползват. Гражданите щяха да получават веднага резултат за над 50 услуги, без да се налага човешка намеса в общинските администрации. Това ще забави електронното управление в цялата страна, но няма да ни откаже. Напълно наясно сме какво трябва да се случи и просто ще изчакаме по-спокойни политически и финансови времена, посочва още заместник-кметът по дигитализация Генчо Керезов.