Пътниците останали безмълвни свидетели на агресията и не се намесили в защита на 7-годишното момиченце, съобщи bTV.

Инцидентът се разиграва на спирка „Вардар” в сряда следобед. Детето пътува заедно с брат си, който е на 8 години, и приемната им майка, която се опитва да ги защити. Пред телевизията жената разказа, че все още трепери от възмущение.

„Аз в началото не допусках, че говори на нея. Започна да крещи: „Ей, циганко, ставай!”, разказва Мария Благоева как един от младежите започнал атаката срещу малката Галя.

„Той продължи да крещи: „Трябва да върнем Аушвиц! Аз съм скинар!”. Аз му казах, че ще се обадя на охраната, на 112, а той ми каза: "Искате ли да ви пратя в Орландовци, а?”, каза още жената.

Децата обаче не разбрали заплахата, че в Орландовци се намират Централните софийски гробища. В техните представи в Орландовци се намира старият им дом, от който са изведени.

„След този случай момченцето си глътна езика, не пророни дума половин час, а тя ококори едни очи и ме попита: "Защо толкова ме мрази този човек?”, разказа още Благоева.

Най-голямо възмущение у приемната майка предизвиква безучастността на свидетелите:

„Хората определено заемаха моята страна, но някак си тайничко. Поне няколко човека застанаха до мен и се обърнаха на другата страна и тихичко ми казваха: „Не им обръщайте внимание, те са надрусани!”.

Веднага след като напуснали метрото, Мария все пак се оплакала на полицая в метростанцията, но агресивните младежи успели да избягат.

Според експерти метрото навсякъде по света нерядко отключва разрушителната част от човешката природа.

„Допускам, че това е един от начините да бъде усвоена тази територия каквато е метрото, поне в България. Иначе метрото общо взето е нещо тъмно, подземно място”, коментира социалният антрополог Харалан Александров.