От началото на коледно-новогодишните празници до първия ден на 2019 г. в СБАЛК "Медика Кор" са приети по спешност над 20 пациенти с остър коронарен синдром - инфаркт на миокарда и нестабилна стенокардия. Най-многобройни са болните от областите Силистра и Русе, следвани от Търговище, Шумен, Исперих и Ловеч.

Двама от тях са дошли сами, а всички останали са били докарани в лечебното заведение от екипи на ЦСМП и линейки по район, снабдени с въведената от СБАЛК "Медика Кор" система за бърза диагностика и лечение на остър миокарден инфаркт. При тях лечението е започнало още при пристигане на екипите, благодарение на мобилните ЕКГ- апарати и медикаменти, с които са оборудвани реанимобилите.

Най-натоварена за кардиолозите е била вечерта преди Рождество - 24.12.2018 г., когато в болницата са били приети 6 пациенти, всички от които с остър миокарден инфаркт. Освен бързата реакция, след появата на първите симптоми на инфаркт, важно е болният да бъде настанен в лечебно заведение, имащо възможност за провеждане на инвазивно лечение. То позволява на пациентите да бъде извършена коронарната ангиография, чрез която да се открият стеснените или запушени артерии, хранещи мускула на сърцето.

Най-младият пациент, преживял инфаркт в празничните дни, е само на 39 години, а най-възрастния - на 86 години. Към момента всички са стабилизирани, състоянието им се наблюдава от специалистите и за тях се полагат необходимите грижи.

Снимка: СБАЛК "Медика Кор"

През празничните дни за пръв път в Русенска област е било извършено ендоваскуларно (без отворена операция) отпушване на подключична артерия и поставяне на стент на пациентка с така наречения steal syndrome, или синдром на открадване. 61-годишната пациентка е постъпила в СБАЛК "Медика Кор" на 27.12.2018 г., с оплаквания от световъртеж и слабост в лявата ръка при ежедневната си работа. От инвазивното изследване се установява пълно запушване на лявата подключична артерия, даваща кръв на лявата ръка, при което при работа с тази ръка тялото "краде" кръв от мозъка през вертебралните артерии. След извършената интервенция, нормалният кръвоток в мозъчните съдове на пациентката е възстановен и тя е изписана 3 дни след процедурата без никакви остатъчни оплаквания.

За доброто здраве на сърцето инвазивният кардиолог д-р Панайот Панайотов съветва да си дадем новогодишно обещание за по-здравословен начин на живот, като приемаме поне 200 гр. плодове и/ли зеленчуци дневно. Специалистът препоръчва да се ограничи приема на готварска сол до 5 гр., което практически означава да не се добавя допълнително, тъй като в хранителните продукти в България има достатъчно. Поне 2 пъти в седмицата да се консумира риба, като едната от тях да е мазна - скумрия, сьомга и др. Да се консумира алкохол в малки количества, но редовно - без препивания по празниците. 30-50 мл. концентрат или 150 мл. вино/дневно. Нова година е, сега е най-добрия момент пушачите да се променят, като спрат цигарите!