Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, президентската администрация знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида, отбеляза Екатерина Захариева.

"Имам добри работни отношения с президента. Президентската администрация знаеше 3 седмици по-рано, че няма как да отида. Хубаво е да не научаваме от медиите за КСНС, когато става въпрос за международен ангажимент с 9 министри.
Изпратих доклад и се надявам да продължим дебатите следващата седмица. Там не е имало усещане, че заседанието се блокира.

За да не се случва това втори път, винаги преди да се обяви, се звъни на кабинета. Аз лично разбрах от медиите, след което получихме писмо. Осигурява се кворум“, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на bTV.

Тя уточни, че това е работа на президентската администрация. „Убедена съм, че когато продължим във вторник, ще излезем с решения. Всички искаме да успеем с това“, добави Захариева.

Липсата на кворум провали заседание на Консултативния съвет за национална сигурност към президента в понеделник. Държавният глава назначи нова дата - 17 октомври, на която да бъде обсъдено създаването на специален антикорупционен орган в България.

Отсъствието на вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и по-ранното тръгване на министъра на финансите Владислав Горанов, от заседанието на КСНС,  беше обосновано с международни ангажименти на страната ни и на съответните министри.

Премиерът Бойко Борисов реши първо да се занимае с протеста на работниците в „Емко” и дойде с час и половина закъснение.

По думите на Захариева днес, моделът ГЕРБ показва, че когато управлява, безработицата е под 6%. „Правят се реформите, имаме активна външна политика“, допълни вицепремиерът.

За случая с Антон Тодоров, тя припомни, че той се е извинил. „Неслучайно подаде оставка и вече не е народен представител. Тези гейтове на тези хора, не че им омръзна, но ако това е начинът да бъдеш опозиция, то това е представата на БСП. Няма да отговаряме на това, а ще показваме какво правим. Ако това е целта, ние да не успеем да изпълним програмата си, не успяват. Нещата се движат“, коментира Захариева.

За това, че Христо Стоичков вече не е почетен консул на България в Испания, тя поясни, че почетните консули нямат мандати.