От полунощ официално започна предизборната кампания за изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни. 

Във връзка с организацията при провеждането изборите МВР ще проведе национално съвещание с директорите на службите. Ще присъства и политическото и професионалното ръководство на министерството.

20 партии и 11 коалиции ще се борят за гласовете на избирателите за попълване на 240 места в Народното събрание и 17 в Европейския парламент. По-рано тази седмица Централната избирателна комисия определи чрез жребии номерата на партиите и коалициите в бюлетината, които са еднакви за изборите за Народно събрание и за Европарламент.

За да спечелят поне едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнайсета част от всички действителни гласове.

На вота "две в едно" ще се гласува с хартия и машина, като съгласно Изборния кодекс вотът е равнозначен. Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за европарламент ще бъде различен. 

Законът задължава кампанията да се води на български език. Съгласно Изборния кодекс участниците в изборите са длъжни да представят в Сметната палата в 5-дневен срок от откриване на предизборната кампания, т.е. до 15 май данни за дарителите както и декларации за доходите на кандидатите за участие във вота на 9 юни. До 18 май на страницата на Министерството на външните работи ще бъде публикуван списъкът с избирателните секции извън страната, след като ЦИК ги определи.

Това е шести предсрочен парламентарен вот в България за три години.