Тази позиция воеводите от ВМРО - Българско национално движение изразиха след поредната сръбска провокация към България. Държава, която изкривява и открито лансира лъжи за историята, индиректно предявява териториални претенции към трети държави и асимилира чрез различни методи българското малцинство, място в европейското семейство.

ВМРО протестира остро срещу продължаващите спекулации за български зверства в Западните покрайнини по време на Първата световна война.

Наскоро стана ясно, че техническото училище "Никола Тесла" и църковната община в Сурдулица (на практика част от Западните покрайнини) са обявили конкурс сред учениците в основните и средни училища в Сърбия, Република Сръбска и сръбската диаспора за отбелязване на една година от обявяването на сурдулишките мъченици.

Сурдулишките мъченици са загинали в хода на Първата световна война сърби, за които е обвинявана българската армия. Преди година сръбската църква канонизира тези хора с доста спорни аргументи.

ВМРО страда за съдбата на всеки невинно загинал във войните. В същото време този неясен от историческа и канонична гледна точка акт не бива и не може да бъде дежурно вменяван като вина на българите и България.

Сръбските действия по отношение на населението в Западните покрайнини са истинската историческа драма в хода на Първата световна война и след това. И това не бива да се забравя, нито да се омаловажава.

В обявата се уточнява, че "Сурдулишките мъченици са страдали от българските злодейства през Първата световна война на територията на Югоизточна Сърбия, Вардарска Сърбия и Косово."

Изключително тенденциозно е споменаването на Вардарска Сърбия - това показва ясно не просто непознаване на историческата истина, но и агресия спрямо историята и справедливостта, граничещо с цинизъм. Вардарска Македония, обозначена като Вардарска Сърбия е част от Македония, която е завоювана от Сърбия след 1913 г. и обитавана от население, всеобщо признато за българско през Първата Световна война.

ВМРО призовава Сърбия да не допуска подобни провокации - особено в моментите, когато започва европейския си път. Европейският съюз не е пространство за исторически реваншизъм и ние няма да допуснем държава с подобно антибългарско и антиевропейско поведение да стане част семейството на обединена Европа.

ДПС е антибългарска, противоконституционна партия, която няма право да дава квалификации на кого е и на кого не е мястото в управлението. Това заявява в декларация зам.-председателят на ВМРО - Българско национално движение Ангел Джамбазки по повод изказването на Мустафа Карадайъ за декларацията на ВМРО срещу влизането на Сърбия в ЕС. Според ДПС тази декларация е тревожен сигнал и потвърждение на оценката за опасната националистическа политика.

Като евродепутат от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки подчертава, че групата не е с евроскептична, а с еврореалистична нагласа.

"Ето защо мога да си позволя да кажа, че Сърбия не е готова да стане част от ЕС, най-малкото заради тормоза и принудителната асимилация на българското малцинство, антибългарското говорене и антиевропейските действия спрямо своите съседки", отбелязва той.

Джамбазки заявява, че никой не иска да има нещо общо с ДПС. "Те последни могат да говорят за ценности. Те са наследници, и това може да се види в програмните документи на партията, на националистическите турски организации от миналия век, които направиха и няколко кървави атентата в България. А именно тези моралисти от ДПС им издигнаха паметни плочи", посочва още Джамбазки.