Приоритет за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона, свободна от популизъм, национализъм и радикализъм. ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости. ДПС е за интеграцията на Балканите на основата на българския етнически модел. Това заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ при откриването на Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа /АЛДЕ- партия/ в София.

Във форума участват над 200 делегати и гости, представители на 47 либерални партии.

Европа е на кръстопът и като системна демократична партия в България ДПС ще бъде активен участник в дебата за бъдещото на ЕС и ще продължи да настоява за такава реформа на съюза, която да доведе до по-задълбочена интеграция, подчерта Карадайъ. Според него реформата трябва да бъде както институционална, така и ценностна.

ЕС има нужда от обща и синхронизирана външна политика, обща европейска отбрана в рамките на НАТО, обща охрана на границите на съюза чрез участието на всички страни в Шенгенското пространство, от по-силно икономическо пространство и единен пазар, чрез членството на всички страни в Еврозоната, каза Карадайъ. Категорични сме, че кохезионната политика е необходима, защото не сме изгладили различията между отделните региони, посочи той.

"ЕС не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи членки. Балканите са част от Европа и ние ще продължим да призоваваме ЕС да демонстрира силна политическа подкрепа и ангажираност за европейската перспектива на региона", каза той.

ДПС продължава да е гарант за евроатлантическата ориентация на България, посочи Карадайъ. Но, по думите му, от коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението се чуват тревожни изявления - това на Волен Сидеров от Крим и декларацията на ВМРО против влизането на Сърбия в ЕС. Това за нас са тревожни сигнали и потвърждават нашата оценка за опасността, която носи националистическата им политика, коментира Карадайъ. Той поиска ГЕРБ да даде отговори не само на българското общество, но и на партньорите в ЕС и НАТО. Настояваме и ЕНП да отговори споделя ли коалиционната политика и култура на ГЕРБ, има ли промяна в евроатлантическата ориентация на ГЕРБ, каза той.

Биографията на ДПС ни задължава да отстояваме последователно и категорично европейския път на развитие, което означава икономически растеж и социално сближаване, означава повече стабилност и сигурност за европейските граждани, означава модернизация на образователните процеси, въвеждане на информационните и комуникационните технологии, умение за ползване на изкуствен интелект.

ДПС ще продължи да бъде твърда опозиция на допускане на популизъм, краен национализъм и екстремизъм в толерантна Европа, посочи Карадайъ.

"Ще се противопоставим на всички антидемократични практики. Ще работим за включването на активните и свободни граждани в процеса на формиране на управленски решения и тяхното реализиране", каза той. Когато ситуацията в световен план е рискова и опасна, ние трябва убедено и категорично да отстояваме демокрацията и мира, каза още Карадайъ.

Председателят на партия АЛДЕ Ханс ван Баален заяви при откриването на форума, че София е много повече от европейски град, София е градът на либерализма. Той припомни, че на вчерашната пресконференция в българския парламент е "атакувал" партия "Атака". Ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението, допълни той.

Акцент в работата на Съвета на АЛДЕ е изготвянето на проект на Манифест за предстоящите Европейски избори през 2019 г. Това е първото формално събиране на европейските либерали във връзка с подготовката на документа. Очаква се финалният вариант да бъде готов в края на тази година.