Нямам никакво притеснение относно желанието на Ваня Григорова да оспорва резултатите от вота. Машинациите са извън нашия отбор. Това заяви пред журналисти новият кмет на София Васил Терзиев, след като участва във форума Digital Trends 2023 в София посветен на трансформацията, към която развитието на изкуствения интелект насочва бизнеса.

"Никакво притеснение няма, както виждате, повечето от безобразията са в мой ущърб. В секции, където имам 120 гласа, пишат 0, други, където имам 84 - 0, на балотажа пак - обърнати резултати, където аз имам повече гласове от г-жа Григорова, път те ги пишат на обратно. Мен не ме притеснява, аз знам, че направихме хубава кампания, всичките тези машинации са извън нашия отбор. Така че всеки е в правото си, в правова държава живеем", коментира Терзиев.

Новият столичен кмет обясни, че няма притеснения и относно обтегнатите отношения между коалицията, която издигна кандидатурата му и ГЕРБ.

"Със сигурност не мога аз да кажа на ПП какво да правя на национално ниво. Ние ще търсим решения на местно ниво, за да защитим интересите на софиянци, което включва разговори с всички в СОС с намиране на пресечните точки. Казах го и вчера - когато си заявявал програма за инфраструктурни промени, детски градини и други - ние очакваме да получим подкрепа, ако всичките тези хора са ги заложили наистина в програмата, а не е било проформа само, за да се спечелят гласове", обясни Терзиев.

По думите му ще има разговори с представители на другите партии, като в тях ще участват и самият Терзиев, и Борис Бонев.

Терзиев посочи, че една от целите в управлението му ще бъде дигитализацията на неща, които са важни за бизнеса - електронни разрешителни за строеж, услуги в общината.

"Да има по-голяма яснота докъде са стигнали по-големите проекти, да има по-добра връзка с гражданите, приложение, на което да бъдат всички услуги, които се използват при връзката с общината - паркиране, плащане на местни данъци и такси, подаване на сигнали, получаване на информация, ако има проблем, чатбот, на който да задаваш въпроси. Ще работя за развиването на модерната икономика. Планираме да има заместник-кмет по сигурността, какъвто няма до момента", подчерта градоначалникът.

Попитан дали ще има чистка в Общината, той отговори така:

"Изключително много вярвам, че повечето хора в Общината са професионалисти. Ние идваме с идея да дадем на всеки шанс да даде най-доброто от себе си. Изборите минаха, трябва да работим много отговорно, гражданите очакват да подобряваме всеки ден качеството на техния живот".

"Преценяваме, но не седи на дневен ред да запазят постовете си някои от досегашните заместник-кметове. В момента, в който влезем в управление, те автоматично биват освободени. Една от целите ни е да спрем да говорим за проблема с детските градини. Има много други проблеми - презастрояване, нов общ устройствен план, паркиране, трафикът в града", каза още Терзиев.

Ден по-рано опонентът му на местния вот Ваня Григорова обяви, че тя и щабът ѝ ще оспорват резултата от кметския вот.

Причината - малката разлика под 5000 гласа между победителя Васил Терзиев от ПП-ДБ и "Спаси София" и кандидатката на левицата, както и много грешки от различен характер при гласуването. От екипа на кандидат-кмета на БСП ще поискат от съда спиране на решението на ОИК, докато се произнесе по жалбата им. В момента се прави сравнение между протоколите в СИК и публикуваните на сайта на ЦИК.

"Събираме всички сигнали за нередности и още утре ще ги внесем. Имаме 7 дни, за да аргументираме нашите опасения от случили се изборни нередности", обяви Григорова.

"Аз ще бъде първата, която ще поздрави г-н Терзиев, ако и когато съдът реши, че тези резултати са законосъобразни", заяви Ваня Григорова.